Woeste Grond te voet

17.50

Route information

  • 11 KM
  • Walking route
  • Hooghalen, Drenthe

This route uses

  • Mobile data
  • GPS
Order

About this route

Woeste Grond vertelt aan de hand van vier intieme, persoonlijke verhalen hoe het was of is om vlakbij of in Kamp Westerbork en Woonoord Schattenberg te leven. Elke generatie met een andere kijk op de historische gebeurtenissen in hun leven. Laat je inspireren door de rijke combinatie van informatie met diepgang uit de documentaires en de sportieve wandelbeleving in de prachtige natuur rondom Hooghalen.

Jan Wold is de rode draad in deze verhalen. Hij is geboren in Hooghalen in 1928 en heeft kamp Westerbork zien komen en woonoord Schattenberg afgebroken zien worden. De Joodse, tijdens de oorlog in het kamp geboren, Joop Waterman spreekt nog elk jaar op 4 mei het ‘Kaddisj’ uit. Luister naar het verhaal van Lydie Hahury, geboren in 1956 in Woonoord Schattenberg. Dezelfde plek, een ander verhaal. Jasper Iwema, TT coureur is de jongste. Het oorlogsverleden ligt voor hem ver terug in de tijd. De wandeling laat je ook zien hoe in bijna 100 jaar het landschap op deze plek mee veranderde. Elke fase laat zijn sporen na. Beleef de verhalen al wandelend in de omgeving waar ze plaatsvonden.

Starting point

  • Landgoed Het Grote Zand, Oosthalen 1, Hooghalen

What will you encounter along the way?

Woeste Grond te voet

  • Hooghalen, Drenthe
  • 11 KM

Experiences

Wandeling ‘Woeste Grond’ Een indrukwekkende en verrassende wandeling! Ik liep hem met mijn zoon, Colin. Hoewel wij al 23 jaar op 4 mei bij het monument van Ralph Prins de slachtoffers herdenken en waakzaamheid bepleiten tegen elke vorm van intolerantie, discriminatie en racisme, vertelt het boekje ‘Woeste Grond’ ons toch nog nieuwe dingen en ontdekken we met behulp van de tekst plekken waar we nog nooit zijn geweest. Allereerst een groot compliment aan Anke Teunissen; ze schreef infomatief en onderhoudend maar ook met veel empathie en warmte. Zowel de verschrikkingen van de oorlog en het doorgangskamp als de sterke ‘sense of community’ uit de Schattenbergtijd weet ze trefzeker neer te zetten. Jan van der Bij en Colin van der Bij

About experience route Woeste Grond te voet

Een indrukwekkende route. Bijzonder om de verhalen van mensen die hier geboren zijn en geleefd hebben te horen op de locatie zelf. Bijna honderd jaar persoonlijke geschiedenis gevat in een mooie wandelgids en 4 filmportretten.

About experience route Woeste Grond te voet

en_US