Grolloo: Het witte wief

Free

Route information

  • 3.8KM
  • Walking route
  • Grolloo, Drenthe

This route uses

  • Mobile data
  • GPS
Add to my routes

About this route

Dorpsommetje Grolloo, ‘het verdwaalde witte wief’ is een wandelroute voor het hele gezin. Het ommetje neemt je mee langs bijzondere locaties in het dorp en vertelt hier meer over vroeger en nu. Misty, een verdwaald wit wief is de hoofdpersoon in het luisterverhaal. Ze heeft hulp nodig bij het terugkeren naar de heidevelden. Kunnen jullie haar helpen? Kom dan naar Camping De Berenkuil voor de benodigdheden bij dit avontuur.

Dit is een wandeling voor het hele gezin in het Nationaal Park Drentsche Aa, het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa, dat sinds 2002 de status Nationaal Park heeft.

Een bijzonder Nationaal Park met 21 dorpen en gehuchten. De helft van de oppervlakte van het park is in agrarisch beheer. Het zijn de boeren die in de afgelopen eeuwen het typische beek- en esdorpenlandschap hebben gevormd. Zowel de kronkelende beken als het kleinschalige landschap zijn bijna overal nog goed herkenbaar.

Met de wandelingen in Eext, Gasselte en Grolloo krijgen bewoners en bezoekers een inkijkje in het leven in en rondom een brink- en esdorp ‘deur de jaoren hen’. De wandeling in Schipborg gaat vooral door het nationaal park landschap in al zijn verscheidenheid.

Lengte korte route
3,8 km

Naast deze route is er ook een lange gezinsroute Grolloo, deur de jaoren hen van 6,6 km. In het dorp is zijn beide routes gelijk. Met de verlengde route maak je via onverharde paden kennis met het kenmerkende beek- en esdorpenlandschap buiten het dorp. Een groot deel van deze route loopt parallel aan het Grolloërdiep, onderdeel van het bekenstelsel van de Drentsche Aa.

Gezinsroute met opdrachten
Het gesproken verhaal door Misty kun je onderweg op je telefoon beluisteren. Bij beide routes hoort een boekje met extra informatie en een opdrachtenvel voor de kinderen. Dit is af te halen bij de receptie van camping Landgoed De Berenkuil. Om de opdrachten uit te voeren heb je een pen nodig. Bij de lange route is daar waar deze afwijkt van de korte wandeling geen podcast, maar wel extra informatie.

Begaanbaarheid

  • Deze route gaat vooral over verharde wegen in en buiten het dorp. Het laatste stuk (natuurgebied) is onverhard.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.

 

Foto: Camping De Berenkuil

Starting point

  • Poort De Berenkuil, De Pol 15, Grolloo

What will you encounter along the way?

Grolloo: Het witte wief

  • Grolloo, Drenthe
  • 3.8KM
en_US