Gasselte: op pad met Wemeltje Kruit

Free

Route information

  • 4KM
  • Walking route
  • Gasselte, Drenthe

This route uses

  • Mobile data
  • GPS
Add to my routes

About this route

Dorpsommetje Gasselte is een wandelroute voor het hele gezin. Het ommetje neemt je mee langs bijzondere locaties in het dorp en vertelt daar over vroeger en nu.

Gezinsroute met speurtocht
In deze tocht volgen we Wemeltje Kruit, die leefde van 1887 tot 1963 in Gasselte. Zij was jarenlang de koopvrouw van dit dorp en omliggende dorpen. Met de spraakfragmenten leren we haar en het dorp beter kennen. Wemeltje heeft de kinderen nodig bij het terugvinden van haar verloren spulletjes. Kunnen zij haar helpen? Kom dan naar dorpshuis De Trefkoel voor het opdrachtenvel bij dit avontuur.

Het water van de Drentsche Aa kronkelt door het land. Het is een van de laatste beekjes van West-Europa die nog zo natuurlijk stromen. Overal zijn beken rechtgetrokken om ze bevaarbaar te maken, of om het water beter te beheersen. Hier stroomt het water juist nog zoals eeuwen geleden. Dat maakt het landschap heel schilderachtig.

Ook het kenmerkende esdorpenlandschap is bewaard gebleven. Dat bestaat uit esdorpen, de essen met hun akkers en de beekdalen met hun graslanden en houtwallen. Het is een oud cultuurlandschap, gevormd door een eeuwenlang samenspel van mens en natuur. Je kunt dat op veel plekken nog goed zien.

Het esdorp Gasselte heeft een rijke geschiedenis. Ooit bestond het uit twee aparte buurtschappen: het Lutkenend en het Grotenend. Deze twee buurtschappen werden gescheiden door de Dorpsstraat. Vanaf 1850 groeiden ze aan elkaar. Het dorp ligt in een prachtige omgeving en heeft een actief verenigingsleven, zoals de carnavalsvereniging.

We wandelen door één van deze prachtige dorpen. Met tips van de bewoners zelf ontdek je de mooiste en markante plekken.

Lengte route
4 km

Spelattributen
Bij dorpshuis De Trefkoel kun je het opdrachtenvel voor het avontuur met Wemeltje Kruit ophalen, check de openingstijden op internet. Je hebt ook een pen nodig voor deze route.

Begaanbaarheid

  • De route leidt door dorpsstraten, maar ook over stukken heide en onverharde paden.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Starting point

  • Dorpshuis De Trefkoel, Achter De Brinken 6e, Gasselte

What will you encounter along the way?

Gasselte: op pad met Wemeltje Kruit

  • Gasselte, Drenthe
  • 4KM

Experiences

Leuke speurtocht voor kinderen. We gingen met 2 meiden van 8 jaar. De puzzels en luisterverhalen vonden ze erg leuk. Enige minpuntje was dat de horeca gesloten was toen we gingen en we dus lang moesten lopen voor een versnapering.

Over Gasselte: op pad met Wemeltje Kruit

Pijl naar links Pijl naar rechts
en_US