Schipborg, langs de Aa en door de Strubben

Gratis

Route informatie

  • 9.2KM
  • Wandelroute
  • Schipborg, Drenthe

Deze route maakt gebruik van

  • Mobile data
  • GPS
Toevoegen aan mijn routes

Over deze route

Dorpsommetje Schipborg leidt je door de natuur van Nationaal Park Drentsche Aa, langs het beekje de Aa en door de Strubben. Op allerlei bijzondere locaties leer je over vroeger en nu in deze streek.

Het water van de Drentsche Aa kronkelt door het land. Het is een van de laatste beekjes van Europa die nog zo natuurlijk stromen. Overal zijn beken rechtgetrokken om ze bevaarbaar te maken, of om het water beter te beheersen. Hier stroomt het water juist nog zoals eeuwen geleden. Dat maakt het landschap heel schilderachtig

Ook het kenmerkende esdorpenlandschap is bewaard gebleven. Dat bestaat uit esdorpen, de essen met hun akkers en de beekdalen met hun graslanden en houtwallen. Het is een oud cultuurlandschap, gevormd door een eeuwenlang samenspel van mens en natuur. Je kunt dat op veel plekken nog goed zien.

Het dorp Schipborg ontstond waarschijnlijk in de late middeleeuwen langs de oude verkeersroute van Rolde naar Zuidlaren. Het heette oorspronkelijk Borck. Dankzij de scheepvaart over de Drentsche Aa kreeg het dorp de huidige naam. Het plaatsje trekt al meer dan een eeuw toeristen uit de regio. Eén van de attracties is het geweldige uitzicht over het beekdal vanaf de Kymmelsberg. Ook is er veel bijzondere flora te ontdekken.

We wandelen door en rond Schipborg en laten je onderweg de mooiste dingen zien. Alle tips en weetjes over deze plekken komen van de bewoners.

Lengte route
9,2 km.

Fotografie-route
Al eeuwenlang zijn Drentse landschappen een inspiratie voor kunstenaars en fotografen. Tijdens deze wandeling leer je meer over de geschiedenis van het dorp en haar omgeving en kom je langs een aantal prachtige fotopunten. Professionele natuurfotograaf André Brasse geeft je onderweg tips, zodat je je tocht mooi kunt vastleggen. Een fotocamera wordt aangeraden bij deze wandeling.

Begaanbaarheid

  • Voor deze wandeling adviseren wij goede, waterdichte wandelschoenen. Je loopt door het stroomdal van de Drentsche Aa, met kans op natte voeten als het veel heeft geregend.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Startpunt

  • Restaurant De Drentsche Aa, Ruiterweg 2, Schipborg

Wat kom je onderweg tegen ?

Schipborg, langs de Aa en door de Strubben

  • Schipborg, Drenthe
  • 9.2KM

Ervaringen

Wat is het hier mooi! Ik was er nog nooit in Schipborg geweest, maar heb mijn ogen uitgekeken en op veel meer plekken foto's gemaakt dan aangeraden. De route heeft leuke tips voor de amateurfotograaf, maar de professionele natuurfotografen hoeven zich op deze route zeker niet te vervelen!

Over Schipborg, langs de Aa en door de Strubben

Pijl naar links Pijl naar rechts
nl_NL