Grolloo, deur de jaoren hen

Gratis

Route informatie

  • 6.6KM
  • Wandelroute
  • Grolloo, Drenthe

Deze route maakt gebruik van

  • Mobile data
  • GPS
Toevoegen aan mijn routes

Over deze route

Dorpsommetje Grolloo van 3.8 km neemt je mee langs bijzondere locaties in het dorp en vertelt je over vroeger en nu. De lange route van 6.6 km volgt dezelfde route in het dorp, maar buigt daarna af naar het omringende beek- en esdorpenlandschap.

In het dorp is zijn beide routes gelijk. Met de verlengde route maak je via onverharde paden kennis met het kenmerkende beek- en esdorpenlandschap buiten het dorp. Een groot deel van deze route loopt parallel aan het Grolloërdiep, onderdeel van het bekenstelsel van de Drentsche Aa.

Gezinsroute met opdrachten
De routes kun je lopen met Misty, een verdwaald ‘wit wief’. Ze heeft hulp nodig bij het terugkeren naar de heidevelden met de jeneverbessen. Kunnen jullie haar helpen? Haal dan bij de receptie van Camping De Berenkuil de benodigdheden voor dit avontuur.

Witte Wieven zijn spookachtige wezens, slierten mist die meestal in de vroege ochtend rondom jeneverbessen en heidestruiken hangen. Misty is meegenomen door een plotselinge windvlaag. Ze wil de weg terugvinden. Ze hoort al eeuwen de verhalen over de omgeving en kan dus veel over het dorp Grolloo vertellen. Door de opdrachten helpen kinderen haar terug naar huis te komen. Als dat is gelukt, kunnen ze een kleine verrassing ophalen bij de receptie van de camping.

Dit is een wandeling in en rond een typisch dorp in het Nationaal Park Drentsche Aa, het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa, dat sinds 2002 de status Nationaal Park heeft. Het is een bijzonder gebied met 21 dorpen en gehuchten. De helft van de oppervlakte van het park is in agrarisch beheer. Het zijn deze beken en de boeren die in de afgelopen eeuwen het typische beek- en esdorpenlandschap hebben gevormd. Zowel de kronkelende beken als het kleinschalige landschap zijn bijna overal nog goed herkenbaar.

We wandelen door en rond Grolloo en laten je onderweg de mooiste dingen zien. Alle tips en weetjes over de plekken op de route komen van de bewoners zelf.

Lengte lange route
6,6 km

Spelattributen
Het gesproken verhaal door Misty kun je onderweg op je telefoon beluisteren. Bij beide routes hoort een boekje met extra informatie en een opdrachtenvel voor de kinderen. Dit is af te halen bij de receptie van camping Landgoed De Berenkuil. Bij de lange route is daar waar deze afwijkt van de korte wandeling geen podcast, maar wel extra informatie.

Begaanbaarheid

  • Deze route gaat vooral over verharde wegen in en buiten het dorp. Het laatste stuk (natuurgebied) is onverhard.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Startpunt

  • De Pol 15, Grolloo

Wat kom je onderweg tegen ?

Grolloo, deur de jaoren hen

  • Grolloo, Drenthe
  • 6.6KM
nl_NL